Νόμος Κατσέλη

Ολοκληρώσατε τη ρύθμιση του Νόμου Κατσέλη; Δείτε πώς θα πετύχετε την οριστική σας απαλλαγή!

Με την εφαρμογή του Νόμου 3869/2010 (γνωστού και ως «Νόμος Κατσέλη»), πολλοί Έλληνες πολίτες εντάχθηκαν σε ένα νομικό πλαίσιο προστασίας από την υπερχρέωση. Η οικονομική πίεση, τα υψηλά επιτόκια κυρίως των καταναλωτικών δανείων και οι επιθετικές πρακτικές των τραπεζών συνέβαλαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επιπλέον, η έλλειψη υπηρεσιών οικονομικής καθοδήγησης επιδείνωσε την κατάσταση.

Ο νομοθέτης, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1), θέσπισε τον Ν. 3869/2010 για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη διευκόλυνση της κοινωνικής και οικονομικής επανένταξης των πολιτών. Από τον Δεκέμβριο του 2010, πολλοί πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία ζητώντας υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου.

Για την υπαγωγή τους ήταν απαραίτητο να μην είναι έμποροι και να μην έχουν περιέλθει δόλια σε αδυναμία πληρωμής. Αν γινόταν δεκτή η αίτησή τους, το δικαστήριο ρύθμιζε τις οφειλές τους, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τα δικαιώματα των δανειοληπτών με εκείνα των πιστωτών.

Ο στόχος όλων των αιτούντων ήταν να απαλλαγούν τελικά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Όμως, αυτή η απαλλαγή δεν ήταν αυτόματη με την απλή ένταξη στον νόμο. Για αυτό, το σχετικό αίτημα απαλλαγής (σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1) δεν γινόταν δεκτό από την αρχή, καθώς θεωρούταν πρόωρο.

Για να επιτευχθεί η απαλλαγή, ο οφειλέτης έπρεπε πρώτα να καταβάλει κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του, όπως αυτές καθορίζονταν με δικαστική απόφαση. Όταν ολοκληρωνόταν η αποπληρωμή (π.χ. 240 δόσεις των 25 ευρώ), τότε μπορούσε να καταθέσει νέα αίτηση απαλλαγής στο Ειρηνοδικείο, το οποίο και πιστοποιούσε ότι ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.

Το συγκεκριμένο Δικαστήριο παίζει κρίσιμο ρόλο, αφού με την τελική του απόφαση «διαγράφει» τον χαρακτηρισμό του «οφειλέτη» από το πρόσωπο του αιτούντος. Η απόφαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι όλων των πιστωτών, ακόμη και αν οι απαιτήσεις έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Funds). Έτσι, σε κάθε νέα απαίτηση πληρωμής, ο πρώην οφειλέτης μπορεί να αντικρούσει την όχληση, παρουσιάζοντας την απόφαση απαλλαγής.

Τέλος, όσοι έχουν ενταχθεί στον Ν. 3869/2010 και έχουν φτάσει στο τέλος της αποπληρωμής των δόσεών τους, καλούνται να καταθέσουν άμεσα την αίτηση απαλλαγής.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προγραμματίσετε σχετικό ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο δικηγορικό μας γραφείο ΚΛΕΑΝΘΗΣ Λ. & ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στα τηλέφωνα 210 88422333 και 6988098354

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *